Kadir Sobaları işletme sahibi Tayfun Kabaklar, sobaya olan talebin eskisi kadar fazla olmasa da hala olduğunu ancak vatandaşların daha çok keyfi amaçlar için soba aldığını aktardı.
“HER YERDE ARTIK BİR DOĞALGAZ VAR, SOBA DAHA ÇOK KEYFİ AMAÇLI”
Sobalara talebin hala olduğunu belirten Kabaklar, “1957 yılından beri babamlar bu işi yapmakta. 1988 senesinden beri de burada bu işi yapmaktayız. İşimiz sadece sobacılık. Sektörümüzü devam ettirmeye çalışıyoruz. Sobaya olan talep, sobalarına göre değişiyor. Mesela fırınlı sobalar, şömine sobalar, normal sobalar hepsine talep var. Herkesin kullanacağı yere ait bölgeye ait değişiyor. Mesela tabii eskisi kadar öyle büyük bir talep yok. Fakat dağ evi, bağ evi, kır evi, evinde bacası olup da patates pişirsin diye fırın alanlar var. Normal şömine sobalar, daha biraz görsel villa tarzı yerlere. Doğal gaz olsa da bunlar ayrıyeten hepsinden, her çeşidinden gidiyor ama tabii bundan 20 sene önceki gibi değil. Çünkü her yerde artık bir doğal gaz var, soba daha çok keyfi amaçlı. Keyfi alan var, çok öyle aman aman aşırı derecede bir ihtiyaç değil ama tabii gene de içine bir patates pişirmek, börek pişirmek doğal gazın yanında da onu yakmak daha farklı oluyor.” dedi.
“EVİMDE DOĞALGAZIM VAR AMA BEN ISINAMIYORUM”
Isınmak için de hala soba alanların olduğunu ifade eden Kabaklar, “Isınmak için de hala soba alan var. Mesela şimdi şöyle diyelim 100 kişiden 60-70 tanesi dağ evlerine, bahçelere, kıra alıyorsa 25-30 kişi ısınmak için alıyor. Mesela benim evimde doğal gazım var ama ben ısınamıyorum. Yaşlılar ısınamıyorum diyor. O soba yanacak diyor. Bir kere onun sesini duyacağım, ben diyor.” şeklinde konuştu.
“HER GEÇEN SENE SOBAYA OLAN TALEP AZALIYOR”
Her geçen sene sobaya olan talebin azaldığını ancak mesleklerinin bitmeyeceğini düşündüğünü aktaran Kabaklar, “Ben mesleğimizin biteceğini zannetmiyorum. Yani neden biteceğini zannetmiyorum. Çünkü adam bahçede bir tencere kaynatacak. Bir soba alıyor, üstüne koyuyor, tenceresini kaynatıyor. Tabi her geçen sene sobaya olan talep azalıyor. Şimdi yani kalkıp da her geçen sene artıyor dememiz yanlış olur ama bitmez. Tabi 25-30 sene sonrası için bir şey diyemem.” dedi.
FİYATLAR DEĞİŞİYOR
Soba fiyatları hakkında bilgi veren Kabaklar, “Ortalama fiyatlar sobalarda normal. Saç sobalar, bahçelerde kullanılabilecek gibi sobalar 900 TL’den başlıyor, 3 bin 3 bin 500 TL’ye kadar çıkıyor. Fırınlı kuzeneli sobalar da bin 500 TL’den başlıyor onlar da 10 bin TL’ye kadar çıkıyor. Şömineli sobalar da 8 bin TL’den başlayıp 30 bin TL’ye kadar çıkıyor. Isınma amacıyla kullanacak sobalar da bin 500 ile 4 bin TL arasında değişiyor.” diye konuştu.
“ODUN ZEHİRLEMEZ, KÖMÜR ZEHİRLEME YAPAR”
Soba zehirlenmelerine karşı uyarılarda bulunan Kabaklar, “Özellikle odun zehirlemez, kömür zehirleme yapar. Onda da mesela bazısı şimdi baca yok duvarı deldi dışarı çıkardı. Bu sefer bu şekilde tütüyor. Yukarı vermiyor. Çatı mesafeni boru geçecek. Boru, çatı mesafeni geçmediği zaman istediğin kadar döner de alsan, baca basmaz da alsan içeri dumanı bastırır. Zehirleyici madde olarak kömür zehirler, odun sadece duman yapar. Öksürtür zaten sen uyusan da uyandırır ama kömür öyle değil. Kömürdeki karbonmonoksit gazından biliyorsunuz zehirleme yapar. Yani çatı mesafeni geçecek bacada. En önemli şey mesela hiç değilse evinde baca yok duvarı deldin. Dışarı çıkarttığın zaman boruyu bu şekilde tuttuğunuz zaman dumanı içeri verir. Mecburen yukarı vereceksin. Çatı neredeyse çatıyı bir boy yukarı geçeceksin ki üzerine bir şapka veya şu dönerlerden koyduğumuz zaman o da döneceği için içeriye dumanın basmamasını sağlar. Normal bacalarda da taktığın zaman zaten çatı mesafeni baca çekiyorsa, bacanın üstü kapalıysa veya üstü açıksa üstüne mutlaka böyle bir döner veya bir boruyla ya da bir şapkayla bir şey koymalarında fayda olur.” dedi.